Grzyby kojarzą się nam z pieczarkami na pizzy, trującym muchomorem, czasami z pleśnią na chlebie. Dzięki uprzejmości pracowników Katedry Mikrobiologii Przemysłowej i Środowiskowej Wydziału Biologii i Biotechnologii UMCS w Lublinie, którzy zorganizowali warsztaty "Różne oblicza pleśni" nasi uczniowie przekonali się, że grzyby mają w sobie ogromny potencjał.
02
Różnorodność produkowanych przez nie substancji powoduje, że mogą być wykorzystywane w wielu dziedzinach życia. Ciekawym zastosowaniem grzybów jest np. pozyskiwanie z nich enzymów stosowanych w proszkach do prania do usuwanie plam w niskich temperaturach. Uczestnicy piątkowych zajęć na własne oczy zobaczyli drożdże i pleśnie pod mikroskopem oraz spróbowali swoich sił w pracy laboratoryjnej podczas wykonywania doświadczeń. Na koniec były pamiątkowe zdjęcia - pod budynkiem wydziału i obowiązkowo pod pomnikiem patronki uczelni Marii Curie-Skłodowskiej.
Serdeczne podziękowania dla prowadzących zajęcia - były naprawdę interesujące.